Kök och bar

Vad är tiki?

Begreppet Tiki är för många lite luddigt så här kommer en liten sammanfattning. Tiki är en Polynesisk gud, men var även en högt uppsatt gud hos Inkafolket, för enligt myten så var det Inkafolket som tog sig från Peru till Polynesien med hjälp av bastuflottar som de själva byggde ihop av olika naturmaterial.

En ”Tiki” brukar man även kalla en träskulptur som är vanlig I den Polyne- siska övärlden. Tiki-skulpturerna skall efterlikna de Polynesiska förfäderna som hade olika kulturer och mytologier på olika öar.

När man pratar om en Tiki bar och Polynesiska resturanger så är det från början ett Amerikanskt fenomen som började i mitten på 20-talet. Polynesien var då och är fortfarande en mystisk och exotisk plats i alla fall för ”Average Joe”. Flera Tiki-barer och restauranger öppnade då upp runt om i USA, alla med en romantiserad bild av hur livet var i Söderhavet. Överfyllda med inredning och dekorationer för att ge känslan av en tropisk semester.

Från början var det bara barer och restauranger som hade olika Tiki-teman men det spred sig fort till andra platser så som bowlinghallar, minigolfbanor men även hemma hos många Amerikaner kunde man hitta Tiki-barer ute på bakgården. USA höll då på att hämta sig från 1a världskriget och Tiki-miljöerna blev då en jättehit när alla såg fram emot en ljusare framtid.

I Sverige finns det få aktörer som kan hjälpa dig att sätta ihop ett riktigt schysst kök i tiki stil och även en bar. Vi, på Kontiki har kunskapen och förutsättningarna att kunna bjuda på det bästa från det exotiska köket. Självklart anpassar vi maten efter eventuella önskemål, vare sig det gäller allergier eller dieter.

Bar med underbara drinkar

Det som Tiki barer kanske är mest kända för är de tropiska drinkarna, som ofta serverades i olika typer av Tiki-muggar, gjorda av keramik, som man fick ta med sig hem. Dessa har numera ett stort värde hos många samlare världen över.

Det Polynesiska köket är egentligen helt oätligt så menyn man hittar på en Polynesisk restaurang är oftast fylld med mycket asiatisk mat, men med en exotisk tvist för att göra det mer roligt och spännande för västerlänningen.

Om du vill byta ut de läskande Tiki-drinkarna mot något lite varmare och fylligare, finns alltid klassikern kaffe till buds. Kalei Kaffebar serverar nybryggt kaffe och erbjuder dessutom kaffeprovning till förmånliga priser.

Efter att tiden gick och nästa generation blev äldre och hade andra åsikter än sina föräldrar, speciellt under Vietnam kriget, blev Tiki-barerna lidande. Tiki-barerna blev en symbol för allt som var fel och dog ut helt eller gjordes om till Kina-Resturanger. En handfull finns kvar kvar än idag, och fler öppnar upp, nu när intresset för den mystiska romantiserade bilden av Söderhavet blivit populär igen.Besök en härlig tiki bar