Tiki-bar

Grills Tiki-bar

På Drottninggatan i centrala Stockholm ligger Grill – en restaurang som är inredd i nio spännande miljöer. Fram till 2014 ägde F12 Gruppen med stjärnkrögarna Daniel Couet och Melker Andersson i spetsen restaurangen. Året innan restaurangen överlämnades till nya ägarna Koh Phangan Ab presenterade Grill sin tiki-bar med namnet Koko-Mo. Tiki-kulturen föddes under depressionen I Amerika på 1920- och 30-talet. Vid den här tiden hade majoriteten amerikaner inte råd att resa, därför erbjöds befolkningen alternativ i form av tiki-barer. Här fick man möjlighet att avnjuta fruktiga drinkar i tropiska miljöer utan att det kostade hawaiiskjortan.

Från början var brinnande vulkandrinkar, döskallemuggar och stora mängder rom huvudingredienser i Koko-Mo. Duane Shephard från Trinidad & Tobago anställdes som romexpert. Drinkar som serverades var Koko-Mo-komponerade Honolulu Honey samt klassiska drinkar som Mai Tai och Zombie. Just Mai Tai är den mest populära tiki-drinken av dem alla. Barchefen Markus Lundström har garanterat att Koko-Mos Mai Tai smakar gudomligt. Zombie skapades av legendaren Don the Beachcomber – och eftersom drinken innehåller Absinth brukar barer alltid rekommendera sina gäster att inte dricka mer än två Zombie-drinkar per kväll.

Har du aldrig hört talas om tiki-barer tidigare? Vill du lära dig mer om tiki-kulturen innan du besöker Grills tiki-bar rekommenderar vi Thrillist.com som är en tiki-guide för nybörjare. Här får du lära dig mer om tiki-kulturens historia, den avslappnade attityden, Don the Beachcomber, drinkarna, paraplyerna och naturligtvis inredningsstilen. Du kommer märka att Grills tiki-bar fångat essensen i tiki-kulturen, inte bara genom drinkar som Mai Tai och Zombie utan också genom inredningen. Tillsammans är kombinationen oslagbar – goda drinkar i vackra miljöer ger besökare en avkopplande och trevlig stund. Atmosfären på Koko-Mo är exotisk, spännande och underbar.

Koko-Mo har många fruktiga drinkar i sin meny. Exotiska frukter såsom ananas, litchi och mango är vanliga inslag i tiki-drinkar men även klassiker såsom banan, äpple och apelsin förekommer.

Tre vanliga tiki-drinkar är Mai Tai, Zombie och Honolulu Baby. Den senare har Grill komponerat på egna händer. Den legendariska tiki-drinken Mai Tai introducerades 1944 av Vic Trader, och som bekant presenterade Don the Beachcomber tiki- Zombie för omvärlden. Nedan följer förslag på recept på Mai Tai, Zombie och Honolulu Baby – ja, Grills tiki-bar har delat med sig av receptet på sin egenkomponerade och fantastiska tiki-drink. Gemensamt för drinkarna är fruktiga smaker och rom. Du behöver inte nödvändigtvis följa recepten till punkt och pricka. Ta del av recepten och skapa din egen tiki-bar.

Mai Tai

20 ml Appleton VS
20 ml Saint James Reserve
10 ml Orange Curacao
15 ml Orgeat
5 ml Demerarasyrup
30 ml Limejuice

Zombie

30 ml Appleton VX
20 ml Bacardi Gold
20 ml Saint James Blanc
10 ml Bacardi 151
25 ml Limejuice
15 ml Dons Mix
10 ml Falernum
dash Absinth
dash Angostura
dash Grenadine

Honolulu Honey

20 ml Captain Morgan Black Spiced
30 ml Myers
50 ml Passion Honey Cream
20 ml Mangosyrup
20 ml Ananassyrup
15 ml Falernum
30 ml Limejuice

Tiki-bar